Openheid Het bestuur van onze gemeente moet heel open met de burgers communiceren. Bij de besluitvorming moeten de burgers veel meer betrokken worden. Echte inspraak moet van de grond komen. Met echte inspraak bedoelen wij: "het betrekken van burgers bij plannen op een moment dat er nog geen besluiten genomen zijn en er dus nog invloed kan worden uitgeoefend".
Helderheid en duidelijkheid Beleid moet doorzichtig zijn en de uitleg van dat beleid moet zo geformuleerd worden dat het voor iedereen te begrijpen is.
Eerlijkheid Elke bestuurder moet eerlijk en oprecht zijn in de uitleg die hij of zij aan de burger geeft. Misleiding moet uitgebannen worden evenals onvolledige voorlichting.
Gelijkheid Elke burger, van welke beroepsgroep dan ook, heeft gelijke rechten. Het bestuur moet zelfs elke schijn van ongelijke behandeling vermijden. Eigenbelang of het belang van vrienden mag geen rol spelen in de besluitvorming.
Een goed en rechtvaardig sociaal beleid Mensen die hulp nodig hebben moeten die ook krijgen. De gemeente heeft daarin een grote taak. Niet alleen moet de afdeling sociale zaken goed functioneren voor het financiële gedeelte, maar de gemeente heeft ook een taak in het in stand houden van verenigingen en instanties die zich bezig houden met emotionele kanten van persoonlijke problemen. Tegelijkertijd moet het beleid rechtvaardig zijn en moet misbruik bestraft worden.
Een goede samenwerking tussen Baarle-Nassau en Baarle-Hertog Op basis van gelijkheid en met respect voor de eigen identiteit en voor de verschillen in de wet- en regelgeving van hogere overheden.
Een goed financieel beleid Wij vinden dat de begroting gebaseerd moet zijn op reële gegevens en verwachtingen. Na afloop van een jaar moeten de bestede bedragen enigszins overeenkomen met het begrootte. Overschotten van meer dan een miljoen zoals dit nu gebruikelijk is mogen niet voorkomen. Als dit herhaaldelijk voorkomt wordt er te ruim begroot en dus ook te veel belasting geheven. Overschotten moeten besteed worden in de volgende begroting. Zij mogen niet in reserves gestort worden waaruit dan later grote werken betaald worden zoals nu dikwijls gebeurt. Dit leidt immers tot hogere bestedingen omdat op het moment dat het besluit van die grote investeringen genomen moet worden het geld al voorhanden is. Gemakshalve wordt er dan niet bij stil gestaan dat dit geld ook door de burger is opgebracht, zij het dat dit gebeurt is door te hoge belastingen te heffen.
Veiligheid Een goede samenwerking tussen Nederlandse en Belgische politie is noodzakelijk voor het handhaven van de veiligheid. Ook de brandweer heeft haar inbreng in de veiligheid op het vlak van brand- en rampenbestrijding. De brandweer zal daarom goed uitgerust moeten zijn voor de risico's die onze gemeenschap redelijkerwijs loopt, waarbij we ook rekening kunnen en moeten houden met de ons omringende gemeenten en hun brandweercorpsen. Hele dure voorzieningen die zelden gebruikt hoeven te worden, kunnen samen met andere corpsen aangeschaft of gebruikt worden. Als we al onze financiële middelen inzetten voor de brandweer hebben we niets meer voor preventie en voor ander verenigingen die zich heel nuttig maken op dit gebied. Wij denken daarbij bijvoorbeeld aan de EHBO of de verkeersbrigadiers. Maar er zijn nog vele andere.